​Planlæg dig uden om timelange bilkøer i Tyskland

Mange vejarbejder på de tyske motorvejsstrækninger vil denne sommer forlænge køretiden for de danske kør-selv-feriebilister. Lidt kreativ ruteplanlægning kan dog lette problemerne for de fleste. Se her hvilke strækninger, du bør undgå.​
Det tyske motorvejsnet er under udbygning flere steder, hvor antallet af vejbaner i hver retning udvides fra to til tre over strækninger på op til 60 kilometer. Et must for kør-selv-folket i år er derfor at undgå de store trafikknudepunkter i myldretiden og derved flere timers bilkø.

 

Undgå myldretiden ved Hamborg

Hundredetusindvis af danskere passerer A7 nord for Hamborg på vej til og fra sommerferie i år, og her atrbejdes der med at bygge flere vejbaner. Arbejdet med udvidelsen begrænses dog i juli og august, men trafikale udfordringer vil ikke kunne undgås, når ferietrafikken er på sit højeste. Derfor forventer den tyske bilistorganisation ADAC (også, at rejsetiden øges) kødannelser nord for Hamborg.
”Det er en dårlig idé at køre gennem Hamborg i myldretiden, særligt mellem klokken 6.30-9.00 om morgen og 16.00-18.30 om aftenen. Undgår man myldretidstrafikken ved Hamborg, kan man sagtens spare omkring én time i transporttid,” siger Lene Bonde, Kommunikationschef hos energiselskabet OK.

 

Forvent mindst 12 timers kørsel

Udfordringerne på A7 er desværre ikke slut, når man har passeret Hamborg. På strækninger på op til 12 km ad gangen ned mod Hannover og Kassel-bakkerne er der vejarbejder, hvor hastigheden er nedsat til 60 km/t. Transporttiden øges altså væsentlig på den godt 960 kilometer lange A7 Autobahn, der starter ved Flensborg i nord og slutter ved den østrigske grænse i syd. Ifølge ADAC skal man derfor beregne  12-14 timer, inklusiv pauser, at køre gennem Tyskland i dagtimerne.

 

Godt nyt til sjællænderne

Mens A7 bliver benyttet af jyder og fynboer, så er den østlige Autobahn A9 sjællændernes foretruknehovedfærdselsåre sydpå. A9 er ikke på samme måde ramt af vejudvidelser, som A7, og igen i år forventer de tyske myndigheder ikke, at rejsetiden på A9 bliver påvirket væsentligt. Til gengæld skal feriebilisterne være opmærksom på kødannelser, når de passerer München, ligesom A8 mod Østrig og det nordøstlige Italien fortsat er ved at blive repareret efter oversvømmelserne i 2013. 
På den 130 kilometer lange motorvejsstrækning mellem München og Salzburg skal man forvente op i mod to timers øget transporttid i myldretiden og 45 minutter ekstra uden for myldretiden.

 

Østrig, Frankrig og Italien

Og hvordan ser det så ud syd for Tyskland? I Østrig er der vejarbejder på den østlige del af A1, mens de vigtige nord-/sydgående strækninger A9 og A10 går fri denne sommer.
I Frankrig udføres der reparationer flere steder langs A7 forbi Lyon, som mange danskere benytter, når de skal på ferie ved Middelhavet. 
Og så er gode nyheder til de mange danskere, der holder ferie i Toscana og ved kyststrækningerne omkring Venedig. På de norditalienske betalingsmotorveje er vejarbejderne minimale.

 

Hold pauser og nyd ferien

Med udsigt til lange køer - især i Tyskland - skal man forvente at bruge mindst 16-18 timer på at nå frem til de populære feriemål ved Middelhavet. Det er lang tid, hvis man vil køre ud og hjem i ét hug. Derfor lyder rådet, at såvel ud- som hjemrejse deles op i to, ikke bare af hensyn til familiens humør-barometer men også af sikkerhedsmæssige grunde:

 
”Der findes mange hyggelige overnatningsmuligheder i kort afstand fra motorvejene, og jeg opfordrer til, at man deler den lange køretur op i mindre bidder. Når man kører længe, øges risikoen for ulykker. Derfor er det vigtigt med pauser undervejs, hvor familien kan hygge og slappe af, og en god nats søvn er den bedste opkvikker for chaufføren ” slutter Lene Bonde fra OK, der ønsker de danske feriebilister en god sommer.

 
Se knudepunkterne i Tyskland

Kort oversigt for knudepunkter

Nord Hamborg

Vejarbejder både syd og nord for byen. Forvent massive kødannelser i myldretiden, og at rejsetiden forøges med op i mod en time i begge retninger

 

Midt/vest Dortmund

Kombinationen af vejarbejder og høj trafiktæthed generelt gør Dortmund til et køplaget trafikknudepunkt. Forvent op til halvanden times forøget rejsetid i myldretiden

 

Midt-Frankfurt

Motorvejsstrækningen A7 omkring Frankfurt er ikke så belastet af vejarbejder som tidligere. Til gengæld er der altid kødannelser i myldretiden, især om morgenen, hvor du skal lægge omkring 45 minutter oven i rejsetiden for de cirka 50 km omkring Frankfurt.

 

Syd/øst München

Münchenområdet er igen i år præget af reparationsarbejder på A8, og derfor skal du lægge op til to timer oveni rejsetiden, hvis du kører forbi i myldretiden.