Juletrafikken 2021 giver fredagsmylder på en torsdag

Torsdag den 23. december bliver som en fredag i forhold til trafikken, lyder meldingen fra Vejdirektoratet, DSB og Storebæltsforbindelsen, der ikke forventer de store udfordringer - hvis altså vejret arter sig.

Forventer klassisk juletrafik

Det bliver en helt klassisk jul på veje og togskinner. Udrejsen foregår på tværs af landet, og den finder sted lillejuleaftensdag, mens hjemrejsen finder sted anden juledag om eftermiddagen og hen på aftenen.

Sådan lyder meldingen fra Vejdirektoratet, DSB og Storebæltsforbindelsen, der ikke ser de store trafikale udfordringer i deres prognoser for juletrafikken 2021.

Vejdirektoratets prognose

”Vi forventer ikke større forsinkelser på vejene i dagene op til juleaften, da udrejsetrafikken erfaringsmæssigt fordeler sig jævnt over flere dage. Dog skal man være opmærksom på, at lillejuleaften kan være en joker i år, da juleaften falder på en fredag og helligdagene i weekenden. Hvis man planlægger at rejse lillejuleaftensdag, kan der være risiko for tæt trafik og mindre kødannelser, hvor trafikken især vil bevæge sig fra Hovedstaden, over Fyn og Sjællands Odde, mod Jylland.”

Undgå middagstrafikken

”Vi anbefaler, at man på denne dag så vidt muligt undlader at køre i tidsrummet 11:00-14:00, hvor risikoen for forsinkelser vil være størst,” lyder det fra Vejdirektoratet i deres juletrafikprognose.

DSB er velforberedte

Hos DSB er der krav om mundbind på stationer, tog, S-tog og busser.

”Indtil videre ser vi ikke de store udfordringer for juletrafikken. Hos os går udrejsen primært vestover og hjemrejsen den modsatte vej. Vi er godt forberedte, og vi anbefaler, at man får billet og pladsbillet bestilt i god tid, så man selv kan bestemme sit afrejsetidspunkt ud og hjem inden de bliver udsolgt,” siger Tony Bispeskov, informationschef hos DSB.

Han oplyser, at man kan få refunderet alle former for billetter købt hos DSB, hvis man føler sig utryg ved at foretage julerejsen i tog.

Husk mundbind

Tog på vej ind til station i snedækket vinterlandskab

Hjemrejse på tværs af landet

Anden juledag falder på en søndag i årets jul. Dermed er der udsigt til en klassisk travl hjemrejsedag hen på eftermiddagen, når den traditionelle familiejulefrokost er veloverstået.

”Anden juledag er erfaringsmæssigt julens største rejsedag med både hjemrejsetrafik og trafik i forbindelse med julefrokoster. Trafikken vil denne dag hovedsageligt bevæge sig på tværs af landet i begge retninger mellem Jylland og Hovedstaden, via Fyn og Sjællands Odde. Vi anbefaler, at man denne dag så vidt muligt undlader at køre mellem kl. 10:00 og 14:00,” lyder det fra Vejdirektoratet. Den opfattelse deles af DSB og hos Storebæltsforbindelsen, der har et godt råd til hurtigere at passere broen.

Brug automatisk betaling

"Et godt råd er at betale automatisk med enten BroBizz eller nummerplade i de grønne ekspresbaner for at undgå ekstra ventetid i betalingsanlægget, når de mange juletrafikanter krydser broen i julen. Man kan stadig nå at oprette en nummerpladeaftale inden jul – og så sparer man samtidig 50 kr. på turen over broen," lyder rådet fra chef for betalingsanlægget Jens Kjær Nielsen fra Sund & Bælt, der driver Storebæltsforbindelsen.

 

Vejret kan drille

Her nogle dage før juleaften ser vejrmeldingerne fornuftige ud. Det bliver koldt, men der er ikke udsigt til dårligt rejsevejr for hverken togpassagerer eller bilister og andre trafikanter. Men det er jo vinter, og man ved aldrig.

Det gode råd er, at man tjekker Vejdirektoratets trafikopdateringer, og desuden lytter til trafikmeldingerne på P4, og justerer afrejsen, hvis der er trafikale problemer. Der er ingen grund til at spilde juleferien på at holde i kø på vejene.

top