Hvorfor er der forskel på elprisen vest og øst for Storebælt?

Der kan være forskel på elprisen på samme måde som der er forskel på kvadratmeterpriser, alt efter hvor du bor. Det skyldes blandt andet, at der er begrænsninger i kabelforbindelsen, der transporterer din el.

For eksempel er der flest vindmøller vest for Storebælt i Danmark. Og der er ikke altid mulighed for at transportere el via kabelforbindelsen til øst for Storebælt. Derfor er elpriserne ofte lidt højere øst for Storebælt. Men det modsatte - at elprisen vest for Storebælt er højere - kan også være tilfældet.

Vest for Storebælt er i el-sammenhæng tæt forbundet med lande som Tyskland, Holland og England, hvor en del af strømmen produceres med kul og naturgas, som i øjeblikket har en høj markedspris. Det kan betyde, at på dage hvor der ikke er så meget vind, kommer en større del af elproduktionen fra lande med en høj produktionsomkostning. Omvendt er man øst for Storebælt tæt forbundet med Sverige, hvor produktionsomkostningen er en anelse lavere.

Med OK's elprisberegner kan du se din elpris, hvis du vælger el fra OK.

Prøv OK's elprisberegner

Grafisk visning af elforbrug fra OK's selvbetjening Min OK på en tablet