Sådan sænker du dit elforbrug - få 5 nemme spareråd

Elpriserne har den seneste tid været på himmelfart. De stigende elpriser skyldes mange forskellige faktorer, men der er gode penge at spare ved at være opmærksom på dit elforbrug.

Har du eksempelvis tænkt over, at timeren på din opvaskemaskine kan hjælpe dig med at skære en god del af elregningen?

Stigende elpriser i 2021-2022

Sammenligner man elpriserne for de første måneder af 2022 med de første måneder af 2021, står det hurtigt klart, at priserne på strøm er på himmelflugt. Fra gennemsnitsprisen for januar 2021 sammenlignet med gennemsnitsprisen i januar 2022 var der en stigning på 235 %.

Kilde: Nord Pool

De stigende elpriser betyder, at mange danskere i år vil modtage betydeligt højere elregninger. Heldigvis er der flere ting, du nemt kan gøre for at begrænse dit elforbrug derhjemme. På den måde kan du få en mindre elregning fremover.

Familiehygge ved spisebord med dæmpet belysning

5 nemme spareråd til en lavere elregning

Vi har her samlet fem spareråd, som du nemt kan bruge i din hverdag, for at spare på elforbruget derhjemme:

1. Hold øje med dit elforbrug og spar op til 10 %

Vidste du, at du kan spare helt op til 10 % på din elregning ved at følge dit elforbrug? Flere undersøgelser viser nemlig, at når du er mere opmærksom på din elregning, hjælper du dig selv med at sænke dit forbrug.

Følg dit elforbrug på Min OK

Visning af elforbrug på selvbetjeningen Min OK på en tablet

2. Standbyforbrug sluger din økonomi – sluk på stikkontakten

Undersøgelser viser, at underholdningsapparater, som tv, computere og spillekonsoller, er blandt de største strømslugere i hjemmet. Tilsammen står de faktisk for 35 % af den gennemsnitlige danskers strømforbrug.

En af årsagerne hertil er, at dine apparater står standby, selvom de egentlig burde være slukket. Det kan derfor være en stor fordel at slukke stikkontakten, når du ikke bruger dit underholdningsapparat.

Se hvilke apparater, der bruger mest strøm

Kvinde med hånd på lyskontakt og åben hoveddør

3. Start opvaskeren om natten, hvor strømmen er billigst

Der kan være gode besparelser at hente ved at tænke over, hvornår på døgnet du bruger dine elektroniske apparater. Elpriserne er ofte lavest mellem midnat og kl. 06, når efterspørgslen på strøm er lavest. Derfor kan det godt betale sig at starte f.eks. opvaskemaskinen i det tidsrum.

Elpriserne er omvendt dyrest mellem kl. 17 og 20, da efterspørgsel på strøm er størst i dette tidsrum - også kaldet kogespidsen.

Hvis du som forbruger ønsker at skære i dit elforbrug, er det en god idé at udnytte tidspunkterne til brug af dine el-artikler, som f.eks. opvaskemaskinen, vaskemaskinen eller opladning af elbilen.

Brug timer-funktionen

Har du tænkt over, at mange nyere opvaskemaskiner, vaskemaskiner og tørretumblere har en timer-funktion? Brug den til at planlægge, hvornår maskinen skal starte et bestemt program. På den måde får du både en lavere elregning og din nattesøvn.

Elkunder hos OK kan følge deres elpris time for time på Min OK og se, hvornår det er billigst at bruge strømmen.

Hvornår er strømmen billigst?

4. Fyld vaskemaskinen, vask ved lavere temperaturer – og reducér dit energiforbrug

Vidste du, at du kan spare omkring 50 % af energiforbruget ved tøjvask, hvis du vasker ved den lavest mulige temperatur? Du kan trygt droppe kogevasken, og nøjes med at vaske ved 60⁰C. Det er nok til at vaske rent. Du kan også uden problemer sænke den kulørte vask til 30⁰C.

Derudover kan du også spare på vand- og energiforbruget, hvis du fylder vaskemaskinen helt op, når du bruger den. Det er da værd at tage med.

Kurv med håndklæder foran vaskemaskine

5. Udskift dine sparepærer med LED og spar 25 %

Hvis du er ejer af halogenspots, glødepærer eller sparepærer, kan du med fordel ved at skifte til LED-pærer i stedet. Til stor overraskelse for mange, bruger LED-pærer 25 % mindre strøm end sparepærer.

LED-pærer har også længere levetid og giver bedre lys end sparepærer.

Få el til en god pris hos OK
top