Hvilke ladestiktyper findes der til elbiler?

Der findes en række forskellige typer af ladestik på markedet for elbiler. De fleste elbiler leveres ofte med et ladekabel og en mormorlader, som kan bruges i nødsituationer.

Nedenfor finder du alle de ladestik-typer som er på markedet for elbiler, hvor du både kan læse om de mere almindelige type 2-ladestik, samt udenlandske varianter såsom CHAdeMO.

Type 1-ladestik

Type 1-stikket er et 1-faset vekselsstrøm (AC) ladestik, også kendt som Yazaki. Ladestikket er primært udbredt i Nordamerika og i Asien. Dette enkelt-fasede stik tillader opladning op til 7,4 kW og ses oftest i ældre eller importerede elbiler.

Type 2-ladestik

Type 2-stikket kan forsyne elbilen med både 1- og 3-faset vekselstrøm (AC). I dag understøtter langt de fleste elbiler type 2-ladestikket, og enkelte elbiler kan oplade med 22 kW. Øvrige elbiler oplader fra 3,7 - 11 kW med et type 2-ladestik.

Dette ladestik er det mest udbredte i Danmark, og er desuden det ladestik du møder, når du køber eller lejer en ladeboks fra OK.

Se vores ladeløsninger til hjemmet

CCS-ladestik

CCS-ladestikket (Combo Charging System) er en videreudvikling af det udbredte type 2-ladestik. CCS-ladestikket kombinerer jævnstrømsladning (DC) og vekselsstrømsladning (AC), hvilket giver en opladningshastighed på helt op til 350 kW for enkelte elbiler.

Du møder derfor ofte CCS-ladestikket når du oplader på farten ved f.eks. en lynlader eller en hurtiglader i Danmark og resten af Europa.

Find din nærmeste ladestation
Se OK's aktuelle ladepriser

CHAdeMO

CHAdeMO er det ladestik, som du vil støde på, hvis du kører i en ældre asiatisk elbil, og skal have foretaget en hurtigladning.

Selvom mange elbiler i dag er produceret i Asien, leverer langt de fleste producenter elbiler med et CCS-ladestik til det europæiske marked.

Almindelig stikkontakt – også kaldet 'mormorladeren'

De fleste biler kan i nødstilfælde oplades fra en almindelig stikkontakt med en 'mormorlader', hvilket kan virke praktisk, men begrænser opladningseffekten. Opladningen med en mormorlader er den langsomste på markedet med en lav opladningseffekt på op til 2,3 kW. Det anbefales kun at bruge stikkontakten i korte perioder, som regel op til 3 timer, og kun i nødstilfælde.

Industrikontakt

Elbiler kan også lades ved hjælp af en særlig type ladestik, kendt som en industrikontakt. Denne kontakt kan håndtere enten enkeltfaset eller trefaset vekselstrøm (AC). Afhængigt af elbilens type, kan man bruge en adapter eller et forbindelseskabel for at tilslutte til kontakten.

En industrikontakt kan ses som en meget kraftigere version af en almindelig stikkontakt med jordforbindelse. Den effekt, man kan oplade med, afhænger både af den specifikke industrikontakt og bilens indbyggede lader.

Mere om elbil-opladning

Fik du svar på dit spørgsmål?

Tak for din feedback.

Tak for din feedback. Kontakt os, så vi kan hjælpe dig

Andre spørgsmål og svar om elbil-opladning

top