Hvorfor er et højere oktantal bedre?

Benzin med højere oktantal bruges generelt i motorer med høj ydeevne, der kræver højere kompressionsforhold. Benzinmotorer arbejder ud fra tænding af luft og brændstof, der sammenpresses som en blanding, der antændes i slutningen af kompressionsslaget ved hjælp af tændrør.

Jo højere oktantallet er, jo mere kan benzinen komprimeres før antændelse, og jo mere effektiv bliver forbrændingen af benzinen i motoren.