Hvor skal jeg placere min varmepumpe?

Vil du gerne være bedre stillet til at træffe den rigtige beslutning omkring placeringen af din varmepumpe?

Når du har købt varmepumpen, skal den placeres henholdsvis indendørs og udendørs. I denne guide bliver du klædt bedre på til, hvordan du placerer både den indvendige og udvendige del, så du kan få det optimale ud af din varmepumpe. Det er nemlig vigtigt, at du får placeret varmepumpen korrekt første gang, da det er en bekostelig affære at flytte den igen.

  • I luft til vand-løsningen står ét modul udenfor huset og suger luft ind i en kompressor.
  • Ved en jordvarmeløsning hentes varmen fra jorden gennem slanger, der er gravet ned. Slangerne er tilsluttet en kompressor, som er placeret indvendigt.

I begge tilfælde svarer kompressoren størrelsesmæssigt til et køleskab.

Placering af varmepumpens indedel

Vi anbefaler at opsætte indedelen af varmepumpen på en ydermur, hvor udedelen placeres på den anden side af muren. Derved undgår man at skulle fjerne kondensvand fra indedelen.

Placeringen af varmepumpens indedel bør være i det rum, hvor man har det største opvarmningsbehov. Det må gerne være et større rum, eksempelvis køkkenet. En huskeregel er, at jo kortere afstand der er i rørføringen mellem inde- og udedelen, desto bedre.

Se 3D-udgave af varmepumpen i dit hjem

Hvor stor skal min varmepumpe være?

Placering af varmepumpens udedel

Vi anbefaler at placere udedelen på fødder, så den er hævet mindst 10 cm over jorden. Det anbefales, da der om vinteren kan dannes is fra kondensvandet, som lægger sig under udedelen. På bagsiden af udedelen skal der være 15-20 cm hen til husets væg, for at udedelen kan trække luft ind.

På forsiden er det vigtigt, at der er fri adgang for luftstrømmen, hvorfor udedelen altid placeres i det fri. En huskeregel er, at udedelen altid skal placeres tæt på indgangen til indedelen.

Læs mere om valg af varmepumpe

Sådan virker en luft til vand-varmepumpe

Vaillant varmepumpe foran hvidt hus

Fik du svar på dit spørgsmål?

Tak for din feedback.

Tak for din feedback. Kontakt os, så vi kan hjælpe dig

Andre spørgsmål og svar om varmepumper

top