Hvad er transmissionsolie?

Transmission er en betegnelse for kraftoverføringen fra en maskindel til en anden, altså et gear. I daglig tale bruger vi det mest om gearkasser på køretøjer, og selvom det også er et gear, er der en forskel på den olie, der anvendes i industrigear og i gearkassen på bilen.

Afhængigt af hvilken transmission der er tale om, er det en gearolie, som er specielt tilpasset den belastning og det driftsmønster, en transmission har.

En transmissionsolie er typisk en tyndere olie end industrigearolie med andre additiver, og kan udover at være gearolie også have egenskaber som hydraulikolie.

Hvad består transmissionsolie af?

Som andre olier er det en baseolie tilsat nogle additiver, som tilsammen giver de ønskede egenskaber i en transmissionsolie. Til automatisk transmission vil det typisk være en forholdsvis tynd olie med rensende, hydrauliske og særlige friktionsegenskaber grundet gearkassens opbygning og den automatiske gearskiftefunktion.

For den manuelle gearkasse vil det være en lidt tykkere transmissionsolie, som primært skal beskytte mod tryk og gnidninger mellem tandhjul i gearkasse. Desuden er de additiveret i forhold til materialer i gearkassen.

Hvilken transmissionsolie skal jeg bruge?

Leverandøren til transmissionen opgiver typisk en række specifikationer og standarder, som olien skal kunne leve op til. Her er det vigtigt at vælge en olie, der opfylder disse. Forkert valg kan skade eller ødelægge transmissionen.

Find den rigtige olie til din bil

Læs mere om smøremidler til landbrug

Fik du svar på dit spørgsmål?

Tak for din feedback.

Tak for din feedback. Kontakt os, så vi kan hjælpe dig

Andre spørgsmål og svar om smøremidler

top