Få overblik over smøremiddel-certificeringer og klassificeringer

Når du arbejder med fødevarer, skal du være opmærksom på smøremidlernes klassificeringerne, men også certificeringer. Vi guider dig til, hvordan du får overblik og sikrer dig.

Jeg oplever stadig nogle, som tror, at smøremidlerne er sikre at bruge, hvis de er NSF-registrerede. Det er langt fra sikkert
Morten Schakow, teknisk direktør, JIM-TEC Aps

Få styr på NSF-klassificeringerne

NSF-klassificeringen fortæller, hvad dit smøremiddel er egnet til. Morten Schakow, teknisk direktør hos JIM-TEC Aps og smøreteknisk problemløser, guider dig her.

Mand fortæller om smøremidler

Bliv klogere på NSF-klassifikationerne

NSF H1 er fødevareegnede smøremidler. Det vil sige, produktet ikke forurener fødevaren ved mindre afsmitninger, f.eks. læk i en mekanisk akseltætning, lejefedt eller ved anvendelse som kompressorolie.

De er både lugt- og smagsfri.

NSF H2 kan anvendes de steder i fødevarevirksomheder, hvor der ikke er nogen form for risiko for forurening af fødevarer.

De må ikke komme i fødevaren.

NSF H3 er generelt olier, der også er i fødevarer, og de benyttes f.eks. til at rengøre og forhindre korrosion på udstyr. Typisk vil det være en planteolie.

NSF 3H er smøremidler, der må komme i direkte kontakt med fødevarerne. Typisk anvendelse er som slipmidler ved f.eks. bageprocesser.

NSF U1 er interessant for dig, der arbejder med fødevareemballager. U1 er nemlig en registrering af metalbearbejdningsolier, som anvendes til udstansning og metalbearbejdning, f.eks. produktion af dåser og låg. Man bruger fejlagtigt H1 eller 3H her, som ikke er egnet til bearbejdningsprocesser, hvor smøremidlet er designet til at fordampe fra emnet.

Hvad er en ISO 21469-certificering?

Som fødevareproducent skal du have styr på dokumentationen. Også når det kommer til smøremidlerne. Det kan være et NSF-certifikat, typisk H1.

Alternativt dokumentation for, at smøremidlet er certificeret efter ISO 21469, der er en mere udbygget certificering. ISO 21469 sikrer dig, at smøremidlet er fremstillet og håndteret og opbevaret under sikre forhold.

Dokumentationen er dit ansvar, ja – men du skal kræve, at dine leverandører leverer den dokumentation, du har brug for. For eksempel overensstemmelseserklæring.

smøremidler webinar

“Nye” europæiske BRC- og IFS-standarder

BRC- og IFS-standarderne er blevet opdateret. Får det betydning for dit arbejde med smøremidler? Vi har nærlæst de “nye” standarder og opsummerer her, hvad du SKAL være opmærksom på, når du arbejder med smøremidler nær fødevarer.

Se de opdaterede BRC-standarder

Se de opdaterede IFS-standarder

Mand fortæller om smøremidler
top