“Fødevaregodkendte” smøremidler findes ikke

Det er vigtigt at slå fast, at der ikke findes “fødevaregodkendte” smøremidler. Men der findes fødevareegnede smøremidler, og her kan du se, hvordan du sikrer dig og din fødevareproduktion.

Video: Hvad er et fødevareegnet smøremiddel?

Arbejder du med fødevarer, er det altafgørende, at dine smøremidler er registrerede som fødevarekontaktmateriale. Dit smøremiddel skal altså være egnet til “tilfældig kontakt” – eller til “direkte kontakt”, hvis det er et slipmiddel.

Morten Schakow, teknisk direktør hos JIM-TEC Aps og smøreteknisk problemløser, uddyber her.

Mand fortæller om smøremidler

NSF’s klassificeringer og EU’s anbefalinger

Det er NSF, der registrerer retningslinjerne, som Food and Drug Administration (FDA) udstikker – og som EU læner sig op ad. Udover NSF-registreringen skal du være opmærksom på EU’s tillægsregler og anbefalinger, særligt 1935/2004-forordningen, men også f.eks. 2017/84 – eller MOSH og MOAH i daglig tale.

Bliv klogere på NSF-klassificeringer

Sådan bliver et smøremiddel fødevareegnet

Et smøremiddel er fremstillet af baseolie og additiver. Skal dit smøremiddel være fødevareegnet, skal både olie og additiver være godkendt til fødevarekontakt.

Alle procedurer og produktionsprocesser skal være dokumenteret på samme niveau som hos fødevareproducenter. Og sidst, men ikke mindst, skal din smøremiddelleverandør være registret hos Fødevarestyrelsen.

Siloer

3 spørgsmål, du skal stille din leverandør

1

Er din leverandør registret hos Fødevarestyrelsen? Det kan du tjekke på findsmiley.dk

2

Er din smøremiddelproducent ISO 21469-certificerede?

3

Er dine smøremidler fødevareegnede?

Hos OK er vi registrerede hos Fødevarestyrelsen.

Vi er ISO 9001-certificeret. Og ExxonMobil, som producerer vores smøremidler, er ISO 21469-certificeret.

Det er dit ansvar

Når du producerer fødevarer eller emballage (til fødevarer), skal du have styr på dokumentationen. Det gælder også smøremidlerne. For det er dig, der har ansvaret.

Derfor er det også vigtigt, at du stiller krav til leverandører, så du har den dokumentation, du har brug for – overensstemmelseserklæringer, allergenebreve og så videre.

Overblik: Hvad skal du kunne dokumentere?

Ketchup i glas
top