Bliv klogere på lovgivningen omkring smøremidler i fødevareproduktion

Når du arbejder med fødevarer, skal du være særligt opmærksom på smøremidlerne. Smøremidlerne betragtes nemlig typisk som fødevarekontaktmaterialer. Bliv klogere på lovgivning, standarder og certificeringer her.

Hvad er gældende lovgivning?

Når du anvender smøremidler i din fødevareproduktion, skal de have en certificering, der fortæller, at de er egnede til formålet. Det får du igennem en NSF- eller ISO 21469-certificering af smøremidlet.

Hvis der er tale om slipmidler og lignende, der f.eks. trænger ned i en overflade, der kommer i kontakt med fødevaren, er der tale om fødevarekontaktmaterialer og så gælder Fødevarekontaktmaterialeforordningen 1935/2004/EF og Fødevarekontaktmaterialebekendtgørelsen nr. 681 af 25.02.2020.

Hvis der er tale om smøremidler til maskiner, hvor der er risiko for, at de kan komme i fødevaren, er det reglerne for kemiske forureninger, der gælder.

Hvis der ikke er tale om fødevarekontaktmaterialer gælder Hygiejneforordningen, som siger, at man skal sikre, at der ikke kan komme noget skadeligt i fødevaren.

Siloer
I Danmark er Fødevarestyrelsen øverste myndighed, og det er dem, der fører tilsyn med virksomheder, der anvender smøremidler i fødevareproduktion

Hvad skal du dokumentere ved audit?

Ved tilsyn og audit er det afgørende, at du har styr på EU’s forordning 1935/2004. Samtidig skal du have styr på dokumentationen. Har din leverandør leveret en overensstemmelseserklæring? Er din leverandør registret hos Fødevarestyrelsen? Og lever dine smøremidler op til dine kunders krav?

Få styr på dokumentation før audit

Mand fortæller om smøremidler
Husk at ingen dokumenter må være ældre end 3 år
Steffen Rasmussen, OK

Husk din HACCP forud for tilsyn

Når Fødevarestyrelsen fører tilsyn, vil de også kontrollere din brug af fødevareegnede smøremidler. Har du en fødevarecertificering, vil det også blive auditeret af en auditor.

Endelig skal du også selv kontrollere og dokumentere, at du har styr på smøremidlerne i din fødevareproduktion.

Det er en del af egenkontrollen, og det er derfor også vigtigt, at du på forhånd har medtaget smøremidlerne i din HACCP, så du har styr på, hvor i produktionen, der er risiko for kontakt mellem smøremidler og fødevarer.

Læs også: Husk smøremidlerne i din HACCP

 

Vær opmærksom på MOSH og MOAH

Selvom smøremidler i meget små mængder er fødevareegnede, er smøremidler sundhedsskadelige. Visse MOAH er f.eks. genotoksiske og betragtes derfor som potentielt kræftfremkaldende. Visse MOSH kan forårsage skader på leveren, når de bliver akkumuleret i humant væv igennem et helt liv.

Se her, hvordan du sikrer, at indholdet af MOSH og MOAH ikke overskrider EU’s anbefalinger.

Bliv klogere på MOSH og MOAH

Mand fortæller om smøremidler
top