Guide: Hvor skal du bruge fødevareegnede smøremidler?
Fødevareegnede smøremidler er smøremidler, både olier og fedter, der er registrerede som fødevarekontaktmateriale. Vi guider dig til, hvor og hvordan du skal bruge fødevareegnede smøremidler i din fødevareproduktion.
Skal du udelukkende bruge fødevareegnede smøremidler?
Grundlæggende kan du gå to veje, når du arbejder med smøremidler og fødevarer.
1. Du skal bruge fødevareegnede smøremidler (NSF H1 og 3H) på de maskiner, hvor smøremidler og fødevarer kan komme i kontakt med hinanden. Det kan være NSF H1- og 3H-smøremidler. Hvor det er, skal din HACCP vise. Kan du udelukke både direkte og tilfældig kontakt, kan du vælge at bruge konventionelle smøremidler, f.eks. NSF H2. Her er det utrolig vigtigt, at du har styr på din opbevaring, så du ikke kommer til at tage det forkerte smøremiddel.
2. Alternativt kan du vælge kun at bruge fødevareegnede smøremidler i din produktion. Dermed minimerer du risikoen for at forurene fødevaren med noget skadeligt. Tilgangen er lidt dyrere, men fordelene er, at du sparer lagerplads og mindsker risikoen for fejl og forvirring.